Szivattyúk a betonüzemekben, recirk rendszer

Tsurumi szivattyúk használata a betonüzemekben, recirkulációs rendszer részeként

A jogszabályok transzportbeton és előregyártott beton előállítása esetén a betonüzemeket recirkulációs rendszerek használatára, azaz maradékbeton újrahasznosítására kötelezik. A recirk rendszer a mixer puttonyából kimosott maradékbeton, a visszahozott beton, valamint a cementrészekkel, szilárd részekkel szennyezett mosóvizek újrahasznosítását szolgálja.

A mixer puttonyának mosásához, a leválasztási folyamathoz és a nagyobb frakcióktól leválasztott mosóvíz szállításához is kopásálló zagyszivattyúk alkalmazására van szükség. A betonüzemekben mind Magyarországon, mind pedig egész Európában széles körben elterjedt ezen alkalmazásokhoz a Tsurumi zagyszivattyúk használata.

Recirk rendszer vázlata (minta)

Betonuzem Recirk Rendszer 1
Betonüzem recirk rendszer Tsurumi
Ktz21 5 51 Gewinde

KTZ széria

A keverővel ellátott tartályban lévő szűrt zagyvíz szivattyúzására leggyakrabban a KTZ szivattyúcsalád megfelelő modelljét választják partnereink. Pontos kiválasztás az üzemelési paraméterek alapján történik, a legnépszerűbb modellek a KTZ22.2 és KTZ35.5 típus. A KTZ sorozat ideális a maradékbetonból származó koptató hatású zagyvíz szivattyúzására, mivel robusztus kialakítású, krómacél edzett járókerékkel, gömbgrafitos kopólemezzel és edzett házzal szerelték. A KTZ sorozat felső nyomócsonkkal, ezáltal köpenyhűtéssel rendelkezik, ami a szivattyúzott közegen keresztül extra motorhűtést biztosít.

Mint minden Tsurumi szivattyú esetében a szabadalmaztatott olajemelővel ellátott kettős belső csúszógyűrűs tömítés nem érintkezik a közeggel, ezért a szárazonfutás és szörcsögő üzemmód is megengedett. Ezen felül a kopóhüvely extra védelmet nyújt a tengely és a rotor kopása ellen.

Tsurumi HSD2.55S iszap zagyszivattyú keverőlapát

Kis méretű zagyszivattyúk

A víztartályhoz a Tsurumi a HSD2.55S (kis keverőlapáttal szerelve), HS2.4S vagy az LB-480 kis méretű zagyszivattyúkat ajánlja. A víztartályban kis mértékben koptató hatású víz található. Ez a víz felhasználható a mobil betonkeverők tisztítására, ami további költségmegtakarítást jelent, mivel nem kell tiszta mosóvizet használni.

A Tsurumi HSD2.55-ön található kis keverőlapát további előnye, hogy a tartályban lévő esetleges kiülepedéseket felkeveri, így akadályozva meg a tartály alján a lerakódásokat.

Tsurumi Krs2 Szivattyu

Keverőlapátos zagyszivattyú - KRS2 széria

A keverővel ellátott tartályban lévő szűrt zagyvíz szivattyúzására gyakran saját keverőlapáttal ellátott zagyszivattyúkat alkalmaznak, amik a szivattyú alján axiális irányú örvényáramot hoznak létre, így keverve fel a kiülepedéseket és megakadályozva a homokpad kialakulását. Betonüzemek esetén a KRS2-80 modell a leggyakrabban használt keverőlapátos Tsurumi zagyszivattyú.