Cikkek

Régi szivattyúk cseréje, kiváltása

P9190020

Az alábbi cikkben a cserélni kívánt vagy javíthatatlan merülő építőipari - és szennyvízszivattyúk kiváltásának kérdéseit emeljük ki.


Mikor érdemes cserélni szivattyúnkat?

Ha egy szivattyú megállt, még nem biztos, hogy javíthatatlan, viszont az otthoni szétszerelés helyett mindképpen szakszervizbe érdemes vinni. A meghibásodás sokféle okra vezethető vissza, pl. beázás, kábelszakadás, de a kopóelemek vizsgálata is elengedhetetlen javításkor. Tapasztalataink szerint, ha a javítás többe kerül, mint az új szivattyú árának 65-70 %-a, úgy a későbbi használattól függően a javítás gazdaságtalannak tekinthető. Ez természetesen megelőzhető a szivattyú rendszeres és szakszerű karbantartásával.

Abban az esetben is érdemes elgondolkodni egy szivattyú cseréjén, ha túl gyakran hibásodik meg, ezért sűrűn kell szervízbe vinni, ami rendkívül időigényes. Ilyen esetekben felül kell vizsgálni azt is, hogy jó szivattyút választottunk-e az adott feladatra (pl. elég-e az emelési magasság, elég-e a szállítási mennyiség).


Szivattyú kiváltás

Amennyiben új szivattyú vásárlása mellett döntünk, és a régi típus paraméterei megfelelőek voltak, érdemes megvizsgálni a különböző szivattyúgyártók termékkínálatát is.

Az egyes gyártók termékei elsősorban minőségben térnek el egymástól, léteznek olcsó, kevésbé tartós, valamint jó ár-érték arányú hosszú élettartamú szivattyúk is. A Tsurumi szivattyúk a legmagasabb tartóssági és minőségi szabványok szerint készülnek. A gyártó a modern tervezési filozófiát követve továbbra is túlméretezett anyagvastagsággal és motorokkal ellátott szivattyúkat szállít. A Tsurumi globális vezető szerepet tölt be a merülő zagy- és szennyvízszivattyúk gyártásában.

Ha régi szivattyúnk típusát tudjuk, és paraméterei megfelelőek voltak, úgy a kiváltás nem jelenthet gondot, viszont, ha nem tudjuk milyen típus üzemelt, és adattábla sem áll rendelkezésre, az alábbi kérdésekre kell tudni a választ:

-       Milyen közeget kell szivattyúzni? (tisztavíz, esővíz, szennyvíz, zagyos víz, iszapos víz)

-       A hálózat egyfázisú vagy háromfázisú?

-       Milyen csőátmérőn, milyen messzire és milyen magasra kell szállítania a szivattyúnak?

Az alábbi alkalmazásokra tudunk kínálni kiváltó Tsurumi szivattyúkat:

-       zagyszivattyúk: a világ egyik legnagyobb zagyszivattyúgyártója a Tsurumi, rendkívül széles termékpalettával rendelkezik

-       ipari szennyvízszivattyúk: széles választék a következő feladatokra: szennyvíz, ipari szennyvíz, csapadékvíz átemelés; átemelő-, halastólevegőztetés, oxigén bejuttatás

-       iszapszivattyúk: a keverőlapátos Tsurumi szivattyúk hatékonyan szállítják az iszapot, homokot, zagyot egy speciális keverőlapát segítségével


Amennyiben rendelkezik olyan Flygt, Wilo, Wacker, Grundfos, KSB, Sulzer, Grindex, Pumpex, Hidrostal építőipari, vagy szennyvízszivattyúval, amely elromlott, vagy a javítása nem költséghatékony, ajánlatkéréssel, műszaki tanácsadással kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken állunk rendelkezésre:

Veres Áron Sándor (+36-30-653-6741) e-mail: aron.veres@verbis.hu

Farkas Péter (+36-30-449-9632) e-mail: p.farkas@verbis.hu