Iszapszivattyúzás, iszapkotrás

20181011furt Kutak Kut

Iszaptalanítás házilag, Tsurumi szivattyúval

Napjainkban a tartós szárazság és az általános talajvízszint csökkenés miatt egyre gyakrabban találkozhatunk elhomokosodó, kiszáradó kutakkal. Az ásott kutaknál (amelyek általában 5-15 m mélyek) figyelhetjük meg az eliszaposodást, amelyeket bizonyos időközönként a folyamatos vízhozam biztosítására tisztítani/tisztíttatni kell.

Erre a feladatra megoldást kínálnak a Tsurumi keverőlapátos szivattyúk. Ha még nem annyira sűrű, ülepedett az iszap, akkor az egyfázisú HSD-modellt ajánljuk, ami 550W-os teljesítményű külső keverőlapátos zagyszivattyú.

Ha sűrű, ülepedett iszapot kell kiszivattyúzni, mindenképpen háromfázisú szivattyút ajánlunk a feladatra. A KTV2 illetve KTD szivattyúcsaládok ugyanúgy keverőlapátosak, 2-3kW teljesítményűek. Mint minden Tsurumi zagyszivattyúba, ezekbe is beépítésre kerültek a speciális japán műszaki megoldások (olajemelő, kettős csúszógyűrűs tömítés, megelőző kopógyűrű-kopóhüvely védelem, könnyen szerelhető kábelcsatlakozás).

Amennyiben nincs lehetőség háromfázisú szivattyúk megtáplálására, szóba jöhet még a keverőlapát nélküli HS-szivattyúcsalád is, amelyek ugyanolyan jól ellenállnak a zagyos/homokos közegnek, viszont mivel nem keverik fel maguk alatt az iszapot, ezért külső vízsugaras (pl.:slag) bontásra/keverésre van szükség.

Kepkivagas

Tavak iszaptalanítása/kotrása nagy teljesítményű Tsurumi szivattyúkkal

Tavaknál és folyóknál a víz minősége kulcsfontosságú az élővilág "egészsége" miatt. Az iszaptalanítás/kotrás elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, amelyek a tó alján összegyűlő szerves hulladék gyorsabb lebomlásáért felelnek. Az üledék és iszap eltávolítása többféleképpen kivitelezhető. Lehet kotrógéppel, de azzal az esetek nagyrészében nehézkesen lehet a mederhez hozzáférni.

Egy másik lehetőség: valamilyen úszóról egy zagyszivattyút bemeríteni a meder aljára, és azzal tisztítani a felületet. Erre a feladatra javasolni tudjuk a Tsurumi keverőlapátos szivattyúkat, amik külső keverőlapáttal rendelkeznek, így maguk alatt felkeverik/homogenizálják/jobban szivattyúzhatóbbá teszik az iszapot/kiülepedéseket. A célra alkalmasak a háromfázisú keverőlapátos szivattyúink: KTV2-széria, KTD-széria, KRS2-széria és a GPN-széria is.


Iszapszivattyú JET-RING gyűrűvel

Iszapkotrás JET-ring rendszer segítségével

Homok, iszap kotrására már nem csak mechanikus megoldások léteznek, a feladatra képes egy keverőlapátos zagyszivattyú is, nagynyomású JET-ring rendszerrel kiegészítve.

A JET-ring adapter (amely a szivattyúhoz van erősítve) nagy nyomású víz segítségével könnyedén fellazítja a kiülepedett anyagot, ezáltal könnyebben szivattyúzhatóbbá válik. A JET-ring adapter fúvókáin keresztül bontja a száraz anyagot, elegendő vízzel könnyebben szivattyúzható közeg jön létre.

A JET-ringet alkalmazva nem alakul ki a szivattyú körül homokpad, ez csökkenti a túlterhelés kockázatát, ezenkívül csökken a kopás és elhasználódás mértéke is.