Szivattyúk a mélyépítésben

Melyepites Szennyezettviz Szivattyu 7

Résfalazás, bentonit szivattyúzás

Résfalazáskor a bentonit szivattyúzása a legtöbb merülőszivattyúnak problémát jelent, hiszen egy erősen viszkózus, abrazív folyadékot kell szállítani. A víztelenítő szivattyúk ezért csak a kevésbé sűrű, híg bentonitot képesek továbbítani (ebben az esetben a KRS heavy duty zagyszivattyú családot javasoljuk), sűrű bentonithoz a Tsurumi heavy duty keverőlapátos iszapszivattyúit javasoljuk, melyek a víztelenítő járókeréken felül agitátorral (keverőlapát) vannak szerelve, amivel képesek felkeverni, ezáltal homogenizálni és szivattyúzható állapotba hozni a sűrű folyadékokat akár a sűrűbb bentonitot is. A szállítási kapacitástól függően ezekre az alkalmazásokra a KRS2 és a GPN széria iszapszivattyúit javasoljuk.

Tsurumi Krs Zagyszivattyu 05

Kútfúrás, jet grouting technológia során keletkezett zagyvíz

Kútfúráskor, illetve a jet grouting technológia esetén is a területen nagy mennyiségű zagyvíz gyűlhet össze, melyet sok esetben csak merülőszivattyú képes felszívni a nagyobb darabok (nagy méretű kavicsok) és a nagy ülepedésű hajlamú közeg miatt. Ezért a feladatra gyakran alkalmazzák a nagy kopásállóságú és nagyobb furatátmérőjű szívókosárral szerelt Tsurumi zagyszivattyúkat, mint a KRS és NKZ széria modelljeit, vagy a sűrűbb, ülepedett iszapos zagyvízhez az KRS2 és GPN szivattyúcsaládot. Munkaterületen elhelyezett szivattyúknak a legtöbb esetben nincs jól kiépített, stabil telepítési helyük, ezért ezeknél az alkalmazásoknál kiemelkedően fontos a szárazon-futási képesség, a szörcsögő üzemmód, illetve a szivattyúk pozíciójának szabadsága, hiszen az összes Tsurumi szivattyú telepíthető nagyobb dőlésszögben, akár vízszintesen is.

Melyepites Szennyezettviz Szivattyu 8

Víztelenítés zsompból

Mélyépítés során a talajvíz és a csapadékvíz folyamatos alacsony szinten tartása elengedhetetlen a biztonságos munkavégzés és a berendezések védelmének biztosításához. A vízszint csökkentésének egyik módszere a legalacsonyabb ponton lévő vízgyűjtő zsompból történő szivattyúzás, vagy a földbe süllyesztett víztelenítő csövekből történő elszívás. A munkaterület védelmének érdekében megbízható, üzembiztos szivattyúk használata elengedhetetlen, hiszen a szivattyúzás leállásából következő vízszint növekedés hatalmas károkat okozhat. Partnereink ezért választják a Tsurumi szivattyúkat, a világ egyik legnagyobb merülő zagyszivattyú gyártóját, hiszen a több mint 100 éves gyártói tapasztalat, a kiemelkedő alkatrészellátás és a hosszú idő alatt összegyűlt tudás garantálja az igazi üzembiztonságot. Víztelenítésre a feladattól függően rendkívül széles a Tsurumi búvárszivattyú kínálat. Kisebb 230V-os víztelenítő zagyszivattyúkhoz tartozik a HS és az LB széria, 400V-os merülő zagyszivattyú kivitelben pedig a KTZ és KTV családot javasoljuk. Kiemelkedően nagy szállítási mennyiség esetén a KRS, extrém emelési magasság igény során pedig az LH és LH-W széria alkalmas a feladatra.

Melyepites Szennyezettviz Szivattyu 3

Szintszabályozás

A Tsurumi szivattyúk műszaki megoldásainak köszönhetően szárazon futás esetén sem égnek meg a tömítőfelületek, megengedett a szörcsögő üzemmód illetve alacsony vízszint esetén is (ha a járókerék beleér a vízbe) megengedett a 24 órás üzem. A energiahatékonysági szempontok viszont egyre fontosabbak, ezért ügyfeleink több szintkapcsolási lehetőség közül választhatnak. A egy-fázisú zagyszivattyúk közül az LB-480A és az LB-800A, a három-fázisú szériák közül pedig az összes KTVE és KTZE modell elektródás szintkapcsolóval és beépített vezérlőrelével rendelkezik. A relék az víz vezetőképességét kihasználva indítják és állítják le a szivattyúkat biztosítva azt, hogy a szivattyúk csak szükség esetén üzemeljenek. Az elektródás szintkapcsolók előnye - az úszó rendszerű szintkapcsolókkal ellentétben -, hogy kisebb helyen elférnek, nem akadnak fel az úszók és rendkívül nagy üzembiztonságot nyújtanak. Az elektródás vezérlésen kívül bármely Tsurumi szivattyú vezérelhető úszókapcsolóval is.