Szivattyúk a bányászatban

Bányászat

A Tsurumi japán szivattyúkat széles körben alkalmazzák a bányászatban, legyen szó bármilyen víztelenítési feladatról, átemelésről, nyomásfokozásról (booster), sűrű iszapos, koptató zagyvíz szivattyúzásáról, vagy kő- és kavicsbányák kavicsmosó-osztályozó rendszereinek vízmegtáplálásáról.

Víztelenítés, átemelés

Víztelenítési feladatok feküről, különböző szinteken lévő vízgyűjtőkből, átemelés tavakból különböző telepítési módszerrel. Az felsorolt feladatokra számos műszaki megoldást nyújt a Tsurumi szivattyúgyártó. Telepítést tekintve lehet lógatott kivitel, fix telepítés vagy úszó pontonra történő rögzítés. Az összes Tsurumi zagyszivattyúba beépített olajemelőnek és kettő csúszógyűrűnek köszönhetően a szivattyúk kis vízmélység vagy fix rögzítés esetén vízszintesen vagy szögben is telepíthetőek, valamint szárazon-futás vagy szörcsögő üzemmód esetén sem sérülnek a szivattyúk.

A bányászatban leggyakrabban használt modellek nagy emelési magasság esetén az LH és LH-W széria szivattyúi, kisebb emelési magasság és nagy szállítási kapacitási igény esetén a KRS és a GSZ családot ajánljuk. Általános víztelenítési feladatokra pedig KTV és KTZ modelljei nyújtják az optimális megoldást.

Tsurumi Krs Zagyszivattyu 08

Kő- és kavicsbányák kavicsmosó-osztályozó rendszereinek vízmegtáplálása

Magyarországon számos kő és kavicsbányában megtalálhatók a Tsurumi szivattyúk, hiszen a kavicsmosó-osztályozó rendszereknek magasnyomású és nagy mennyiségű vízellátásra van szükségük a hatékony üzemeléshez. A megbízható üzem ezeknél az alkalmazásoknál kiemelten fontos, hiszen a szivattyú meghibásodásból adódó leállás hatalmas veszteségeket jelenthet az üzemeltetőknek. Partnereink ezért választják a megbízható, hosszú élettartamú Tsurumi zagyszivattyúkat, ezen felül pedig kiemelten fontos a gyors alkatrészellátás és szervizháttér, melyet a VERBIS Kft. több telephelyéről rövid időn belül képes ellátni.

Leggyakrabban használt szivattyúcsaládok kavicsmosó-osztályozó rendszerek vízellátásához: LH, KRS, GSZ

Kavicsmosó berendezések vízellátásához gyakran használnak centrifugálszivattyúkat is, amihez a szabad tengelyvégű, ipari CA és 4CA szériánkat javasoljuk. Tovább az ipari centrifugálszivattyú kínálathoz.

Ülepítő tartályokból, tavakból kiülepedett iszap és homok szivattyúzása

Az osztályozó rendszerek mosóvízét gyakran ülepítő tartályokba vezetik, hogy a maradék szárazanyag, homoktartalmat képesek legyenek kinyerni a közegből. Az ülepítést követően a tartály aljára kiülepedett iszap, zagy szivattyúzására a Tsurumi keverőlapátos iszapszivattyúi nyújtják az optimális megoldást a szivattyúk aljára szerelt keverőfejnek köszönhetően. Az agitátor forgásával létrehozott örvényáram felkeveri és homogenizálja a közeget, így képes az igen sűrű, koptató hatású iszap és homokos zagy szivattyúzására is. A rendkívül abrazív szemcsék miatt a hidraulikus elemek magas krómtartalmú ötvözetekből készültek megnövelt anyagvastagsággal, hogy a szivattyúk hosszútávon is képesek legyenek ellenállni az erős igénybevételnek. A leírt alkalmazáshoz leggyakrabban a KRS2 és GPN széria szivattyúit javasoljuk.

Tsurumi Zagy Nyomasfokozo Booster 6

Nyomásfokozás, booster alkalmazás

Víztelenítési feladatok esetén gyakran előfordul, hogy a kiemelkedően nagy geodetikus emelési magasság és/vagy a hosszú nyomócső extrém nagy nyomásigényt támaszt a zagyszivattyúk elé. Ebben az esetben eldönthetjük, hogy a rendszert egy nagy szivattyú lássa el, vagy több kisebb szivattyú egymással sorba kötve, így összeadva azok nyomását. Az utóbbi esetben a sorba kötött szivattyúkat (a feladó szivattyú kivételével) nyomásfokozó (booster) szivattyúknak hívjuk. A Tsurumi japán szivattyúgyártó 1925 óta gyártja a merülő zagyszivattyúkat és annak ellenére, hogy merülő szivattyúknak hívjuk őket, a beépített olajemelőnek - ami biztosítja a csúszógyűrű alsó és felső gyűrű folyamatos olajkenését és hűtését -, a megelőző védelmeknek és a köpenyhűtésnek köszönhetően a legtöbb Tsurumi zagyszivattyú szárazon, sorba kötve nyomásfokozóként is beépíthető, egyedül a szívótárcsát kell szívóadapterre cserélni. Nyomásfokozóként alkalmazható szivattyúcsaládok: KTZ, KRS, GSZ, LH