Zagyszivattyúk az építőiparban, munkaárok víztelenítés

Munkaarok Viztelenites tsurumi szennyezetviz

Munkaárok, munkagödör, zsomp víztelenítése

Az építési munkaterületeken megjelenő víz szivattyúzására a Tsurumi szivattyúkat használják világszinten az egyik leggyakrabban. Népszerűségüket az egyedi műszaki megoldásoknak, a hosszú élettartamnak és a egyszerű szerelhetőségnek köszönhetik. Tiszta vizet a legtöbb szivattyú képes szállítani, koptató, homokos zagyot viszont csak kevesen. Az építési területeken legtöbbször nincs fix kiépített víztelenítési hely, nem tudnak odafigyelni, hogy a szivattyúk ne fussanak szárazra, vagy éppen soha ne vágják el vagy hajtsanak át a betápkábelen. A Tsurumi zagyszivattyúkat ezért úgy tervezték meg, hogy a szárazon futás és a szörcsögő üzemmód se okozzon problémát, hosszú ideig ellenálljanak a homokos, koptató hatású szennyezett víznek, és a helyszínen is könnyen szerelhetőek legyenek, például egy kábelcseréhez elegendő legyen 2 csavar meglazítása, ne kelljen a teljes motorházat lebontani. A felsorolt jellemzők csak kis részét mutatják be annak a gondos felépítésnek és anyaghasználatnak, ahová a japán gyár a csaknem 100 éves zagyszivattyú gyártási tapasztalattal eljutott.

Alkatrészellátás, műszaki tanácsadás

A munkaterületek víztelenítésekor nem elfogadható a hosszú állásidő, hiszen számos berendezés kerülhet víz alá, nem beszélve a munka leállásáról. Ezért nem elegendő a legjobb zagyszivattyúk használata, ahhoz megfelelő műszaki támogatásra és azonnali alkatrészellátásra van szükség. A VERBIS Kft. több magyarországi telephelyéről biztosítja rövid időn belül az alkatrészutánpótlást, műszaki szaktanácsadóink szívesen állnak rendelkezésre szakmai kérdésekben vagy a feladatra megfelelő szivattyú kiválasztásában.

Kis méretű egy-fázisú zagyszivattyúk

Kisebb víztelenítési feladatokhoz, csőtörésekhez a Tsurumi egy-fázisú zagyszivattyúit választják a leggyakrabban. A kisebb modellekbe is beépítésre kerültek a Tsurumi zagyszivattyúkra jellemző műszaki megoldások, beleértve a szabadalommal védett olajemelőt, a kettős csúszógyűrűs tömítést, a megelőző kopógyűrű-kopóhüvely védelmet, illetve a speciális, könnyen bontható kábelcsatlakozást. Ezért a hosszú élettartam, szárazon-futási és szörcsögő üzemmód képesség ezeknél a modelleknél is biztosított. Az összes egyfázisú modell felszerelhető szintkapcsolóval is.

Alacsonyabb vízszint esetén az LB családot, sűrűbb, iszapos zagy esetén a belső keverőlapátos HS szériát, az ülepedett, még sűrűbb közeghez pedig a külső keverőlapátos, maga alatt keverő hatást létrehozó HSD modellt javasoljuk.

Tsurumi LSC1.4S zagyszivattyú 1mm

Sík felület víztelenítése, maradékvíz szivattyú

Sok esetben jelenik meg a víz olyan területeken, ahol nincsen alacsonyan lévő, vízgyűjtő zsomp, akna vagy árok, a felületen megjelenő szennyezett víz azonban mégis problémát okoz, ezért annak szivattyúzását meg kell oldani. Erre a célra fejlesztették ki a Tsurumi mérnökei az LSC szériát, ami a beépített membránnak köszönhetően egészen 1 mm vízmagasságig képes leszívni a zagyos vizet mindezt úgy, hogy a leszívást követően nem engedi a nyomócsőben, tömlőben lévő folyadékot visszafolyni a víztelenített területre.

Tsurumi Epitopari Szivattyuk 02

Három-fázisú zagyszivattyúk víztelenítéshez

A nagyobb víztelenítési, szivattyúzási feladatokhoz a Tsurumi három-fázisú zagyszivattyúit ajánljuk. A széles választéknak köszönhetően 1000 m3/h-ig és 177 m emelési magasságig tudunk műszaki megoldást nyújtani partnereinknek, a kissé szennyezett víztől egészen 25-30%-os szárazanyagtartalmú tömör iszapig.

Általános víztelenítési feladatokra a szívókosárral ellátott könnyített kialakítású (alumínium présöntvény gumibevonattal) KTV és a kopásálló öntvényekből épített KTZ szériát javasoljuk.

KTV és KTZ sorozat szivattyúi felső nyomócsonkkal, ezáltal köpenyhűtéssel rendelkeznek, ami a szivattyúzott közegen keresztül extra motorhűtést biztosít. Ennek a konstrukciós kialakításnak köszönhetően alacsony vízszint esetén is biztosított a folyamatos üzem.

Mindkét széria modelljei között találhatók beépített elektródás szintszabályozású modellek (KTVE, KTZE) is.

A nagyobb szállítási kapacitás igény és kiemelkedően koptató zagyok esetén a KRS és GSZ családok, míg az extrém emelési magasság szükséglet esetén a LH és LH-W szivattyúk jelentik az optimális megoldást.

Mint minden Tsurumi szivattyú esetében a szabadalmaztatott olajemelővel ellátott kettős belső csúszógyűrűs tömítés nem érintkezik a közeggel, ezért a szárazonfutás és szörcsögő üzemmód is megengedett. Ezen felül a kopóhüvely extra védelmet nyújt a tengely és a rotor kopása ellen.

Tsurumi LB480 egyfázisú zagszivattyú, zsompszivattyú, munkagödör szivattyú4

Talajvízszint csökkentés csőbe süllyesztett zagyszivattyúval

A talajvízszint csökkentésének egyik módja a lesüllyesztett csőben elhelyezett szivattyúval történő víztelenítés. Ennél az alkalmazásnál olyan kis átmérőjű zagyszivattyúra van szükség, ami befér a süllyesztett csőbe, ezért a feladatra a 187 mm átmérőjű LB családot javasoljuk. A teljes köpenyhűtés miatt az LB szivattyúk motorja extra hűtés kap a szállított folyadékon keresztül. A szintkapcsolás megoldható úszókapcsolóval, vagy fix rögzítésű elektródás szintkapcsolóval (LB-480A és LB-800A), amivel a külső átmérő 223 mm-re módosul.

Iszapkotrs

Sűrű iszap, homok szivattyúzása

A munkaterületen felgyülemlett sűrű iszap, homok szivattyúzására a Tsurumi keverőlapátos iszapszivattyúi nyújtják az optimális megoldást a szivattyúk aljára szerelt keverőfejnek köszönhetően. Az agitátor forgásával létrehozott örvényáram felkeveri és homogenizálja a közeget, így képes az igen sűrű, koptató hatású iszap és homokos zagy szivattyúzására is. A rendkívül abrazív szemcsék miatt a hidraulikus elemek magas krómtartalmú ötvözetekből készültek megnövelt anyagvastagsággal, hogy a szivattyúk hosszútávon is képesek legyenek ellenállni az erős igénybevételnek. A heavy duty alkalmazásokhoz a KRS2 és GPN széria szivattyúit javasoljuk, a kisebb feladatokhoz a HSD, KTV2 és KTD szériákat ajánljuk.